Стенопис и декорация

Защо стенопис?

Защото е уникален, придава уют, красота и живот на помещението, подчертава индивидуалността на притежателя или обитателя си и защото носи собствен стил. Може да действа като успешен трик за оптическо разширяване или свиване на пространството. Знаем, че за да пестят пространство, днешните строители създават понякога причудливи, разчупени и доста пъти нелогични форми, които често са дразнещи, но вариант да превърнем дефекта в ефект са именно тези неща. Стенописът или декорацията, са акцент в пространството, независимо дали това е частен дом, къща за почивка и отдих, офис, заведение, институционална сграда или друго. Съобразено с желанията на клиента, стенописът може да бъде направен по негов проект или такъв проект да бъде създаден индивидуално за него.Много важен е първоначалният избор на подходящо местоположение за бъдещото творение . Дали това ще е цяла стена, част от нея, таван или част от него, бар, трегер, декоративна или поддържаща колона – заедно ще намерим най- удачното решение.Стенописът може да се изработи директно върху стената, да бъде направен на платно и залепен като тапет или ако е подходящо за конкретния случай- върху гипсокартон, така, че дори да бъде преносим и мобилен.Стъпките за изпълнение са пет основни:
1. Обработване на повърхността – изглаждане (шлайфане) ако не е направено вече такова и ако конкретния случай го изисква
2. Грундиране – ако такова вече не е направено
3. Нанасяне на основните контури и форми от проекта
4. Изрисуване на формите от проекта, с акрилни, водоразтворими бои
5. Лакиране с акрилен лак на водна основа за подсилване на цветовете, дълготрайно запазване и предпазване от атмосферни промени.
Предимствата на акрилните бои и лакове, които се използват за стенописа и декорацията, са бързото съхнене, липсата на неприятни и остри миризми, а и безвредността им.